Loading...
Tärkeää tietoa

Vaihtoehtoja kodin sähköistysratkaisuihin

Harva tietää mitä kaikkea aivan tavallisillakin sähköistysratkaisuilla voi rakennella. Tämä artikkeli antaa eväät tehdä hyviä päätöksiä sähkösuunnitteluprojektissa.

Kodin sähköistys voi tehdä elämästä helppoa ja hankalaa. Tästä artikkelista opit, mistä kaikesta kannattaisi olla mielipide.

Kodin yleinen varustelu

Sähkökalusteiden kalustesarjat

Sähkökalusteiksi kutsutaan kaikkia näkyville jääviä, esimerkiksi seinään asennettavia sähköromppeita – esimerkiksi pistorasioita ja kytkimiä. Vaikkei heti uskoisi, oikein valitulla kalustesarjalla voi tuoda luksusta kotiin. Sähkökalusteet ovat lähes aina valkoisia ja tylsiä, mutta niitä on saatavana myös vaikkapa antrasiitinvärisenä tai punaisena ja ympärille voi valita esimerkiksi pronssin värisen kehyksen.

Giran mattamusta painike ja pistorasia Esprit-sarjan kullanvärisellä alumiinikehyksellä

Kalustesarjoissa on kuitenkin eroja ja nämä on hyvä ottaa huomioon sähkösuunnitelmaa tehtäessä ja sähköurakkaa kilpailutettaessa. Hinnoissa on myöskin isot erot - ymmärrettävästi 24 karaatin kullalla pinnoitetut sähkökalusteet ovat valkoista muovia arvokkaampia.

Verkkokaapelointi

Myös muu kuin sähkökaapelointi suunnitellaan osana sähkösuunnitelmaa. Yleensä myös verkkokaapelin asennus kuuluu osana sähköurakkaa - ainakin omakotitalokohteissa. Verkkokaapelointi on kätevä tapa jakaa nopeaa Internet-yhteyttä ympäri rakennusta. Kaapelointi toteutetaan yleensä CAT6 RJ45 -kaapelilla. Vaikka nykyään langaton verkko onkin yleensä toimiva ratkaisu, verkkokaapelointi talossa helpottaa myös tukiasemien sijoittelua. Kannattaa pohtia jo etukäteen mihin tukiasemat kannattaa laittaa.

s

Oikeasta sähköpisteiden määrästä on hyvin erilaisia käsityksiä. Jotkut haluavat pistorasioita vain välttämättömiin paikkoihin, toiset haluavat välttää jatkojohtojen käyttöä kaikin keinoin.

Valaistuksen toteutus

Hyvin suunniteltu valaistus voi erottaa toimivan huoneen raivostuttavasta ja muuttaa tylsän valkoisen kuution sisustuksellisesti elämykselliseksi. Valaistusta ei myöskään tarvitse toteuttaa pelkästään läiskäisemällä yksi valaistuspistorasia keskelle huonetta – vaihtoehtoja on muitakin.

Valaisinpistorasiat

Valaisinpistorasia on halvin ja yksinkertaisin tapa toteuttaa valaistus useimmissa huoneissa. Valaisinpistorasian paikan valinta sitoo kuitenkin valaistusta vain muutamiin pisteisiin, mutta jättää mahdollisuuden erilaisiin erikoisempiin valaisimiin, kuten kattotuulettimiin, pieniin kohdevalaisinkiskoihin ja roikkuviin valaisimiin. Valaisinpistorasioiden sijoittelun ajatteluun on hyvä käyttää hetkinen aikaa. Valaistuspistorasia sopii hyvin esimerkiksi ruokapöytän yläpuolelle, mutta sijoitus on hyvä mitoittaa halutun kalustuksen perusteella, ettei designlamppu roiku kenenkään pään kolisteltavana.

Valaisinkiskot

Valaisinkiskot tarjoavat mahdollisuuden valaisimien sijoitteluun mihin tahansa kohtaan kiskon alueella. Vaikka kiskoja usein näkeekin lähinnä kohdevalaisimien asennuspaikkana, voidaan niihin ripustaa myös esimerkiksi roikkuvia valaisimia. Yhteen kiskoon voidaan myös asentaa 1-3 ohjausryhmää, joita voidaan ohjata toisistaan erillisinä - esimerkiksi omilla kytkimillään. Valaisinkisko voidaan asentaa myös upotettuna alaslasketun katon yhteyteen, jolloin kisko ei ole niin silmiinpistävä.

Upotettu valaistus alaslasketussa katossa

Erityisesti eteisissä, vessoissa ja kylpyhuoneissa yleinen ratkaisu on tehdä huoneen varsinaisen katon alapuolelle toinen, matalampi kerros johon valaisimet upotetaan. Alaslaskun reunoille tai rimoitetun alaslaskun väleihin voidaan myös upottaa esimerkiksi led-nauhoja, jolla saadaan aikaan epäsuoraa valoa.

Seinävalaisimet

Valaisimia voidaan asentaa myös seinille. Ratkaisu on tyylikäs julkisivujen lisäksi esimerkiksi portaikoissa ja käytävissä, jossa halutaan korostaa esimerkiksi koristepaneloitujen pintojen teksuureita. Valaisinten kohtiin asennetaan yleensä tällöin kalusterasia, josta sähköjohdot vedetään suoraan valaisimen taakse.

Valaistuksen ohjaus

Kytkimet, painikkeet ja himmentimet

Kytkimet ovat yleisin tapa ohjata valaistusta. Niiden etuna on selkeä toiminta ja alhainen hinta. Kytkimiä on yleensä saatavilla 1-3 -osaisina. Kytkimellä yhtä valoryhmää voidaan ohjata korkeintaan kahdesta eri paikasta. Kytkimiä voidaan yhdistää muihin ohjaustapoihin esimerkiksi siten, että liiketunnistimella ohjautuvat valot voidaan pakottaa menemään päälle tai pois päältä kytkimestä.

Himmentimet ovat pyöreitä säätönuppeja, joilla voidaan säätää valojen kirkkautta. Himmentimien huonona puolena on verrattain korkea hinta. Lisäksi valaisimen tai polttimon on oltava himmnnettävissä. Useimmista polttimoista ja valaisimista on saatavissa tällaisia malleja, joskin ne ovat hiukan perusmalleja kalliimpia.

Liiketunnistimet

Liiketunnistin on laite, joka havaitsee tilassa liikkuvat ihmiset ja kytkee valot päälle joksikin aikaa liikettä havaittuaan. Liiketunnistimia on eri tyyppisiä, joista kotikäytössä yleisin on ns. PIR-tunnistin, joka havaitsee lämpimien kappaleiden liikkeet huoneessa. Useimmissa liiketunnistimissa on lisäksi valoisuustunnistin, jolla liiketunnistin voidaan asettaa laittamaan valot päälle vain silloin, kun ympäristö on hämärä, joka on hyödyllistä erityisesti ulkotiloissa, kulkuväylien valaistuksessa.

Kellokytkimet ja Astrokellot

Kellokytkin on laite, jolla voidaan kytkeä sähkölaite päälle tiettyyn kellonaikaan tai tietyksi ajaksi. Yksinkertaisimmat kellokytkimet ovat munakellon kaltaisia viivekytkimiä, joista vääntämällä valot, tai pistorasia voidaan kytkeä päälle esimerkiksi muutamaksi tunniksi. Munakellokytkimet ovat näppäriä esimerkiksi parvekkeiden säteilylämmittimien kytkiminä, jotta paljon sähköä kuluttava lämmitin ei jää päälle liian pitkäksi aikaa.

Ensto Intro -sarjan ajastin on kellokytkin 240 minuutin kellolla. Sen vahvuutena on designin sijaan 16A virrankesto.

Ohjelmoitava viikkokytkin on kellokytkimen kehittyneempi versio, jota käytetään usein esimerkiksi autojen lämmitystolppien ohjaamiseen sisältä käsin. Kytkimeen voidaan ohjelmoida jokaiselle viikonpäivälle oma kytkentäaikansa.

Astrokello on aikakytkimistä monipuolisin. Sillä voidaan asettaa esimerkiksi ulkovalot menemään päälle tunti ennen auringonlaskua ja sammumaan auringon noustessa.