Loading...
Tärkeää tietoa

Miten omakotitalon valaistus kannattaa suunnitella?

Viisi vinkkiä joilla saat kivan valaistuksen omakotitaloon – älyllä tai ilman.

Valaistussuunnittelu voi olla helppoa tai syvällistä. Näillä nyrkkisäännöillä pääset helposti hyvään tulokseen.

Valaistus on yksi tärkeimmistä kodin asuinmukavuuteen liittyvistä tekijöistä. Melkein kaikkien kodin huoneisiin saa varsin hyvän valaistuksen seuraavilla nyrkkisäännöillä

1. Ota mukaan suoraa ja epäsuoraa valoa

Suoralla ja epäsuoralla valolla on erilaiset tehtävät valaistuksessa. Suoran valon tehtävänä on toimia yleisvalona silloin, kun huoneessa puuhastellaan. Nimitys 'suora valo' tulee siitä, että valo kulkee suoraan valaisimelta valaistavaan pintaan. Suora valo varmistaa sen, että siivous, ruuan laitto ja muut aktiviteetit onnistuvat helposti ja mukavasti.

Epäsuora valo sen sijaan luo tunnelmaa ja toimii orientaatiovalona silloin, kuin täyttä valaistusta ei haluta käyttää. Orientaatiovalon rooli on antaa juuri riittävästi valoa esimerkiksi huoneessa kävelemiseen kompastumatta, mutta välttää välttää häikäisyä ja häiriöitä esimerkiksi öisin tai elokuvaa katsellessa.

Epäsuoraa valoa voidaan luoda tilaan erilaisilla tavoilla. Yleisin näistä on 'ledipesut', joissa led-nauha asennetaan osoittamaan vaikkapa seinäpintaa kohti. Seinälle asennettavat, seinää pitkin valaisevat valaisimet ovat myös tyylikäs vaihtoehto. Jopa kohdevalaisimet voivat toimittaa epäsuoran valon virkaa, silloin kuin ne kohdistetaan seinille tai vaikkapa taideteoksiin.

2. Valaistuksen ohjaus kahdella tai kolmella ryhmällä

Tunnelmavalaistus on mukava voida laittaa päälle suorasta valaistuksesta erillään. Myös työpintojen valot on kiva saada päälle erikseen, silloinkin kuin muu valaistus ei ole käytössä. Ryhmiä kannattaa siis olla vähintään kaksi: Tunnelmavalot ja yleisvalot. Lisäksi on hyvä idea luoda oma ryhmänsä mahdollisille työpinnoille, joko yhdessä tai erikseen huoneen muodosta ja käytöstä riippuen.

3. Älä sekoita eri värilämpötiloja

Oikea värilämpötila on mieltymyskysymys, useimmat valitsevat asuintilojen värilämpötilaksi noin 3000k, eli hiukan keltaiseen taittuvan, neutraalihkon valon. Erilaisten värilämpötilojen sekoittaminen näyttää kuitenkin hassulta.

Automaatiojärjestelmillä ja tarkkaan harkituilla valaisinvalinnoilla on myös mahdollista toteuttaa muuttuvia värilämpötiloja, mutta tämä ei yleensä ole tarkoituksenmukaista.

4. Huomioi työpinnat

Työpinnoilla – kodinhoitohuoneessa, keittiössä ja ruokapöydän yläpuolella on syytä olla omat suorat valonlähteensä. Näitä valonlähteitä on hyvä voida ohjata muusta valaistuksesta erillään, jolloin työpinnoille on mahdollista saada kirkas valaistus tarvittaessa. Valaisimet ja niiden sijoittelu on suunniteltava niin, että pinnan ympärillä olijat eivät aiheuta siihen varjoja eivätkä ne päällä ollessaan häikäise – niin tason äärellä olijoita kuin muuallakaan huoneessa oleskelevia.

5. Ohjaa valoja oikein

Valot on hyvä saada päälle huoneeseen saavuttaessa ja pois sieltä lähdettäessä. Esimerkiksi keittiössä työtasojen valoja ei kuitenkaan välttämättä tarvitse voida ohjata sisäänkäynniltä vaan työtasojen välittömästä läheisyydestä helposti löytyvä kytkin on mukavampi käyttää. Orientaatiovaloja voi keittiössä ohjata hyvin myös esimerkiksi liiketunnistimella siten, että epäsuorat valot pysyvät päällä tunnistimesta riippumatta, mikäli jokin keittiön muista valoista on päällä. Samaa ajattelua voi soveltaa myös kodin muissa tiloissa, kuten WC:ssä, kodinhoitohuoneessa ja suihkutiloissa.

Langattomia ohjausjärjestelmiä käytettäessä valaistuksen ohjauspisteitä voi kylvää laajemminkin. Niiden avulla myös liiketunnistimia voidaan käyttää laajemmin, esimerkiksi niin, että päivisin liiketunnistimesta laitetaan päälle useampi valoryhmä ja öisin vain minimaalinen valaistus.