Loading...
Tärkeää tietoa

Mihin sähkösuunnitelmaa tarvitaan?

Sähkösuunnitelma on tärkeä osa rakennusprojektia ja se vaikuttaa useampiin asioihin kuin äkkiseltään voisi luulla.

Muista tehdä sähkösuunnitelma riittävän aikaisessa vaiheessa taloprojektia, jotta vältyt yllätyksiltä.

Sähkösuunnitelman tarkoituksena on kuvata minkälainen sähköjärjestelmä rakennettavaan tai remontoitavaan kiinteistöön toteutetaan. Sähkösuunnitelma vaikuttaa sähköurakoinnin lisäksi moniin muihin rakennusprojektin vaiheisiin, esimerkiksi:

  • Maanrakennukseen: Sähköliittymän kaapelointi tehdään usein maan alle ja kaapelit tulee vetää siten, että ne saadaan helposti kytkettyä kiinni talon sähkökeskukseen. Maanrakennuksessa on myös huomioitava ulkovalaistus, parkkipaikkojen sähköistys sekä mahdollisten ulkorakennusten ja autotallin sähköntarve.
  • Pohjan- ja elementtien valamiseen: Sähkökaapeleita, lämmitysvastuksia ja muita sähkösuunnitelmaan kuuluvaa kulkee yleensä myös lattian ja valettujen elementtien sisällä. Valoksien muuttaminen jälkikäteen on hyvin kallista ja häiritsee muiden töiden jouhevaa tekemistä
  • Talopaketin valmistajaa seiniin ja muihin rakenteisiin tehtävistä valmiuksista asennuskalusteille (mm. pistorasioille, kytkimille ja termostaateille) sekä kaapeloinnille. Seinien kaapelointivalmiudet ovat erityisen tärkeitä hirsitaloissa, joissa hirsiin on porattava paikat kaapeleille ja kalusteille – koloja on erittäin vaikea tehdä kasaamisen yhteydessä.
  • Keittiön asennukseen: Keittiön kaappeihin asennetaan usein valaisimia, sähköpisteitä ja sähköllä toimivia laitteita, joiden sähköistys tulee ottaa huomioon asennuksen aikana. Keittiön kalusteilla on omat erityisvaatimuksensa sähköpisteiden suhteen ja tarkat tiedot sähköistä helpottavat keittiöasentajan työtä huomattavasti
  • Televerkon ja hälytysjärjestelmän kaapelointi ja asennus nojaavat myös sähkösuunnitelmaan. Turvallisimmat ja varmatoimisimmat hälytysjärjestelmät viestivät liiketunnistinten, magneettikoskettimien ja muiden antureiden kanssa kaapeleiden välityksellä, jotka tulee ottaa huomioon rakennusprojektin aikana samalla tavoin kuin sähkökaapelitkin

Asumisen kannalta sähkösuunnitelman tärkein osa on tasokuva. Tasokuva sisältää kullekin kerrokselle pistorasioiden, kytkimien, valaisinpisteiden, kiinteästi asennettavien valaisimien ja sähkökeskusten sekä niiden väliset kytkennät ja kaapelien tyypit.

Tasokuvan lisäksi sähkösuunnitelmaan kuuluvat myös ainakin keskuskuvat, maadoituskuvat ja asemakuvat jotka kuvaavat sähkökeskusten rakenteen, maadoituksen toteutuksen ja rakennnusten ulkopuolella kulkevan kaapeloinnin.

Varsinaisen rakentamiseen liittyvän työn lisäksi, sähkösuunnitelma on hyvä pohja kiinteästi asenettavien sähkölaitteiden tarjouskyselyjen tekemiseen. Hyvästä sähkösuunnitelmasta voidaan esimerkiksi asennuskalusteiden määrä laskea suoraan. Tasokuva helpottaa myös esimerkiksi kiinteästi asennettavien valaisimien laskemista tilanteissa joissa erillistä valaistussuunnitelmaa ei tehdä.

Sähkösuunnitelma informoi siis sähköasentajan lisäksi monia muita rakentamiseen osallistuvia asiantuntijoita. Sähkösuunnittelun tarkoituksena on tuottaa dokumentti, jonka avulla eri asiantuntijaryhmät voivat osaltaan mahdollistaa mukavan, käytännöllisen, tyylikkään ja turvallisen kodin rakentamisen nopeasti ja kustannustehokkaasti.