Loading...
Tärkeää tietoa

Kannattaako rakentaa älykoti?

Kannattaako älykodin rakentaminen? Ja millä perusteella valinta älykodin ja tavallisen välillä pitäisi tehdä?

Suosittelemme älykoteja vain kahdenlaisille asiakkaille: niille joille kelpaa vain paras ja niille jotka rakastavat teknologian kanssa leikkimistä.

Älykodin rakentajalle riittää vaihtoehtoja: langattomia, langallisia, itse asennettavia, ammattilaisille tarkoitettuja, paikallisia ja pilvipohjaisia. Ennen kuin alat tuskailemaan eri vaihtoehtojen kanssa, kannattaa pohtia mitä kodiltasi haluat. Eri älykotiteknologiat tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia, mutta oikeaan valintaan vaikuttaa erityisesti omat toiveet ja tarpeet.

Seuraavassa käymme läpi erilaisia älykotien etuja ja myös huonoja puolia. Huomioimme myös mitkä tarpeista voitaisiin saada aikaan perinteisemmällä sähköistyksellä.

Energian säästöä ja mukavuutta automaatiolla

Klassinen esimerkki älykodin eduista on erilaiset energiansäästöominaisuudet. WC:n valot menevät päälle kun tallustelet sisään ja sammuvat hetken päästä poistuttuasi, eikä lapsille tarvitse valittaa päälle jääneistä valoista. Ulkovalot menevät päälle auringon laskiessa ja sammuvat aamulla auringon noustua. Yläkerran aulaan päälle jääneet valot saa käännettyä pois päältä ulko-ovelta kotona / poissa kytkimeltä, joka samalla laskee ilmanvaihdon pienemmälle ja kytkee kahvinkeittimen pistorasian pois päältä.

Kuullostaa älykkäältä, mutta kaikki äsken kuvattu voidaan tehdä myös perinteisillä sähköillä: astrokellot, releet ja liiketunnistimet kuuluvat aivan tavallisten kotien ratkaisupalettiin.

Oikeasti älykotia aletaan tarvita vasta, kun halutaan alkaa hiomaan kokemusta: liike- ja ovitunnistimet voidaan jakaa järjestelmien välillä, valaistusta voidaan ohjata liiketunnistimen ja kellon yhdistelmällä aktivoimalla eri aikoihin erilaiset valaistustilanteet tai jos halutaan huomioida sähkön pörssihinta lämmityksessä.

Puhe- ja kännykkäohjaus

Google Assistantin ja Amazon Alexan kaltaisten puhepohjaisten käyttöliittymien käyttö alkaa yleistymään autoissa. Niiden käyttö soveltuu myös kodin laitteiden ohjaukseen ja suurin osa kuluttajan asennettavaksi tarkoitetuista älykotiratkaisuista soveltuukin puheassistenttien kanssa käytettäväksi.

Puheohjausta (tai etäohjausta kännykällä) ei käytännössä voida toteuttaa muulla kuin älykotiratkaisuilla ja silloinkin ratkaisu edellyttää Internet-yhteydellä varustettua, pilvipohjaista älykotiratkaisua, joissa entisestään korostuvat tuotetukeen ja yksityisyyteen liittyvät kysymykset. Puheohjauksen haasteena on lisäksi vielä erittäin rajallinen suomenkielen tuki.

Tunnelmavalaistus

Valaistusta voidaan hioa loputtomiin, mutta hyvännäköisen valaistuksen aikaansaamiseen on kaksi tärkeää periaatetta:

  1. Tilassa on oltava suoraa ja epäsuoraa valoa, joita voidaan ohjata toisistaan erillään
  2. Suoraa valoa on voitava himmentää tilanteeseen sopivaksi

Perinteisellä sähköistyksellä voidaan toki tehdä useita valaistusryhmiä ja himmentimiäkin on ollut saatavilla jo vuosikymmeniä. Älykodin vahvuudet valaistuksessa tulevat käytettävyydessä, sillä yhdellä panikkeella voidaan asettaa useat eri valaisimet eri himmennystasoihin, jotka voidaan suunnitella erilaisiin käyttötilanteisiin.

Älykodilla voidaan mennä ohjauksen logiikassa pitkällekin: eräässä kohteessa toteutimme vessan valaistukseen ratkaisun, jossa kellonajasta ja muun talon valaistuksen tilasta riippuen WC:n valot kytketään päälle eri tunnelmiin liiketunnistimilla seuraavasti:

  • Kirkkaat, valkoiset valot päiväsaikaan
  • Lämpimänvalkoiset, rauhoittavat valot illalla ja yöllä, mikäli keittiön, olohuoneen tai päämakuuhuoneen valot ovat päällä
  • Punainen yönäköä säästävä valo öisin, kun yllä mainitut valot ovat poissa

Logiikkaa hienontavat vielä liike- ja ovitunnistimen yhtieskäyttö valojen ohjauksessa, jotta valot eivät jää päälle esim. yöllä turhan pitkäksi aikaa.

Tämänkaltaisen ratkaisun rakentaminen kiinnostanee vain verrattain vannoutunutta älykotihifistelijää, mutta koska ratkaisun rakenne perustuu ohjelmaan, sitä voidaan muunnella pikkuhiljaa kun uusia tarpeita kehittyy.

Muuneltavuus eri elämänvaiheissa

Älykotiratkaisujen muunneltavuus vaihtelee hurjasti. Toisaalta erityisesti langattomien ratkaisujen laajentaminen onnistuu helposti ja usein ilman varsinaisia sähkötöitä. Monia älykotituotteita voi myös itse muunnella tarpeisiinsa sopiviksi, esimerkiksi uusien valaistustilanteiden ja sääntöjen muodossa.

Toisaalta erityisesti ammattikäyttöön tarkoitettujen tuotteiden ohjelmointiin ja muuntamiseen tarvitaan toisinaan erikoisasiantuntijaa, joiden saatavuus pikkuhommiin saattaa olla huono. Myös sisustusvalaisimien lisääminen langallisiin järjestelmiin jälkeenpäin saattaa olla haasteellista.

Tuotetuki

Perussähköjen hyvänä puolena on erinomainen tuotetuki: vaikka alkuperäinen valmistaja ei enää kykenisikään toimittamaan aivan samanlaisia valaisinkytkimiä tai releitä kuin huoneistossa on alunperin käytetty, ei koko järjestelmää tarvitse lähteä vaihtamaan vian sattuessa. Älykotiratkaisuissa tilanne on huonompi, sillä useimpien valmistajien ratkaisut eivät ole keskenään yhteensopivia ja jopa suuret valmistajat toisinaan vain lopettavat tuotteiden valmistamisen – esimerkkeinä:

  • Philips lopetti suositun Hue-älykotijärjestelmän 1. sukupolven keskusyksikön tuen vuonna 2020 (lähde)
  • Ensto lopetti älykotiratkaisunsa myynnin vain muutaman kuukauden jälkeen vuonna 2013
  • Senic lopetti paljon julkisuutta saaneen, kalliista komponenteista koostuvan Nuimo -tuotelinjansa vuonna 2020, eikä tarjoa enää päivityksiä järjestelmään (lähde)
  • Valaistusjätti Osram lopetti Lightify-tuotteensa palvelut 2021 (lähde)

Lähihistoria on täynnä hienojen älykotituotteiden raatoja ja lasku hautaamisesta on jäänyt kuluttajien maksettavaksi.

Sopivuus sisustukseen

Kuluttajakäyttöön tarkoitetut älykotiratkaisut eivät useinkaan istu kovin hyvin muuhun sisustukseen, eikä niitä ole suunniteltu tyyliltään yhteensopiviksi muihin sähkökalusteisiin. Ammattikäyttöön tarkoitettuihin järjestelmiin on usein saatavilla eri kalustesarjoihin sopivia, tyylikkäitä painikkeita, jotka eivät visuaalisesti erotu muista sähkökalusteista.

Yhteenveto

Älykotimarkkinassa ei ole syntynyt konsensusta siitä, mikä järjestelmä vakiintuu standardiratkaisuksi. Useimmat vakiintuneet järjestelmät ovat vanhoja, kalliita ja kankeita (KNX, DALI) ja useimmat uudet jättävät asiakkaat yhden valmistajan armoille.

Suosittelemme älykoteja kahdelle kohderyhmälle:

  • Asiakkaille joilla riittää intoa ja osaamista muunnella älykotiaan ja laajentaa sitä pikkuhiljaa ja
  • Asiakkaille jotka haluavat vain parasta ja ovat halukkaita panostamaan pitkälle vietyyn ja hinnaltaan arvokkaaseen ratkaisuun